dinsdag, september 18, 2012

Stem voor mij en Joschka maakt je blij!

Joschka doet mee aan de verkiezingen. Voor het leerlingenparlement.
Gisteren is hij aan zijn campagne begonnen. We hebben alvast een prachtaffiche gemaakt!




Stem voor mij en Joschka maakt je blij!

Mijn actiepunten:

1.                 Speeltuigen op de benedenspeelplaats
2.                 Twee goals op elke speelplaats
3.                 Een schoolkrant
4.                  Een oplossing voor al jullie huidige en toekomstige problemen!


dinsdag, september 11, 2012

DuckTale. Een rekbaar verhaaltje

De tweede week van augustus. Ik moet nog vóór de kampjes met mijn lieve zonen kaftpapier halen (voor de oudste), want de laatste vakantieweek zit al helemaal vol. Met de bus, want met je hand + onderarm in het gips mag je van de verzekering niet rijden met de auto. Onhandig, want met je hand + onderarm in het gips ligt bagage wat moeilijk. Zeker met een 3-jarige die nét als het hele gezelschap zijn ijsje gekregen heeft, bedenkt dat hij toch wel dringend naar het toilet moet. Een toilet waar je maar binnen mag als je 30 cent per persoon in een gleufje gooit en vervolgens een metalen arm op de juiste manier omdraait, ook per persoon. Met een kraan waar een 3-jarige onmogelijk bij kan, en zonder het opstapje van de vriendelijke toiletdame die er vroeger was. Ik til mijn (kloeke) 3-jarige dan maar op met mijn rechterarm en linkerelleboog …

Enfin, moe en plakkerig van ons ondertussen al gesmolten ijsje gaan we dus op zoek naar een winkel met kaftpapier. Na een slechte ervaring met kaftpapier met prentjes (bij het uitrollen bleek er ook een voor een 8-jarige ongepaste prent op te staan!), hadden we vorig jaar uiteindelijk verschillende effen kleurtjes gekozen. Leuk, vond ook mijn nu 9-jarige zoon. Hij:‘Maar er moet toch wat variatie zijn, mama.’ Ik:‘Gewoon andere kleurtjes, schat?’ Hij:‘Jaaah, volgend jaar … Maar nu wil ik dat papier met die leuke eendjes! Dat is toch ook kleurrijk!’ Kleine broer begint wat ongeduldig te worden, maar ik moet toch eerst eens goed kijken of die eendjes zo onschuldig zijn als ze op het eerste gezicht lijken. Aha, tekst! ‘Duck Style.’ Oké, de vlag dekt de lading. Zou dat alles zijn? Ah, daar staat een ringmap met hetzelfde motief. Ja ‘Duck Style’. Ik: ‘Jaja, Fabian, we gaan onmiddellijk nog eens naar de speelgoedauto’s. Oké, neem maar, Joschka. En passende etiketten.’

Moe maar voldaan komen we thuis. Uitladen. Etiketten op tafel. Mooi, kleurrijk, met ‘Duck Style’ erop ... Maar, oh help, er zijn ook etiketten met ‘Life Ducks!’ en ‘Duck You!’ Grrr! Bij dat laatste heeft ook Joschka geen uitleg meer nodig. En nu klinkt ook dat ‘Duck Style’ niet meer zo onschuldig! Laat ik mijn 9-jarige dáár mee rondlopen? Moe, moe, moe lijkt het me het beste om alleen de etiketten met ‘Duck Style’ te gebruiken. Op zich is dat toch een heel onschuldige tekst? Zaak opgelost!

De eerste schooldag. Mijn hand en onderarm zijn al enkele dagen uit het gips. Alles is nog stijf, maar de pijn valt mee. En kaften is misschien een ideale oefening? Dus: het eendjespapier uitrollen en … Overal ‘Life Ducks!’ en ‘Duck You!’, onmogelijk te vermijden met welke kafttechniek ook! Zucht! Schaterlachende Joschka vindt het nu toch goed dat papa de volgende dag (tot A4-formaat) rekbare kaftjes haalt in de Hema. Verschillende kleuren en motieven.

Rekbaar kaftpapier dus. Een soort van hoeslakentje voor boeken. Uitermate handig voor boeken met een harde kaft. ‘Voor slappe kaften gebruik je gewoon een kartonnetje’, zegt het internet. Maar dat ‘gewoon’ is ook nogal rekbaar gebleken … (Mijn pols!‘Duck You!’) Enfin, om een lang verhaal kort te maken, mijn tips voor rekbaar kaftpapier bij slappe kaften:
  1. Gebruik stevig karton dat niet te dik is.
  2. Ga bij A4-boeken voor de effen Hema-hoesjes, want die zijn rekbaarder dan die met een tekeningetje ;-) 
Het resultaat is mooi en stevig, en voelt zacht aan. De hoesjes zijn bovendien herbruikbaar (wasbaar op 40°). Volgend jaar horen jullie wel hoe gemakkelijk dát gaat …

zondag, september 02, 2012

NO SWEAT/NO GLORY


De lijfspreuk van Club Brugge.
Vorige week ben ik met Joschka, voor de eerste keer in zijn en mijn leven, naar een echte voetbalmatch gaan kijken. Club Brugge tegen Debrecen.
Joschka zat vorig schooljaar in de klas bij meester Johan: Sporza-verslaggever en Club Brugge fan. En nu is Joschka ook Brugge-fan…
Terug van vakantie waren we uitgenodigd bij onze buren voor een barbecue. Onze buurman en onze buurvrouw zijn echte club-supporters. Die waren dus heel blij toen ze Joschka hoorden vertellen over zijn voorliefde voor blauw-zwart. Hij kreeg onmiddellijk al wat attributen mee zodat hij zich nog meer in zijn rol kon inleven. En mijn buurman deed de belofte dat hij hem zeker eens ging meenemen naar de match als de gelegenheid zich voordeed. En zo geschiedde.
Een paar weken geleden kwam Patrick het goede nieuws melden. Club speelde tegen het Hongaarse Debrecen, en zijn vrienden (die ook een abonnement hadden gingen niet). We mochten mee. Sindsdien was Joschka zeer bezorgd om zijn gezondheid. Hij wou en zou niet ziek worden of iets dergelijks.
Vorige donderdag was de grote dag aangebroken.
Joschka, uitgedost met sjaal en t-shirt (vriendelijk uitgeleend door onze buurvrouw Patricia) en ik, zorgvuldig andere kleuren dan blauw of zwart vermijdend, stappen in de buurauto en zijn op weg naar onze eerste match!
Het werd een avond die Joschka niet gauw zal vergeten. Een t-shirt gekocht in de clubboetiek, opgewacht door de clubmascottes, het stadion betreden, en dan de match…met 4-1 gewonnen door club. En de ambiance. Hij wil zeker nog eens teruggaan. En ik? Ach mijn mening doet er in deze niet echt toe. Het geluk op zijn gezicht maakte het voor mij ook een prachtige avond en een bijzondere gebeurtenis. Maar ik denk dat ik toch liever comfortabel in de zetel naar een voetbalmatch kijk.
Ik ben mijn buren alvast erg dankbaar voor deze leuke avond. 
Op de bovenste rij!

Als u zich afvraagt waarom Gentenaars supporteren voor Brugge? Ik weet het ook niet. Het is van vader op zoon denk ik. Mijn buurman heeft alvast een goede reden. Zijn eigen vader, Willy Van Parijs, heeft vroeger 1959-1960  nog voor club gespeeld en voordien zelfs voor de Gantoise. Alles is dus vergeven.

maandag, augustus 13, 2012

Deelnemen is belangrijker dan winnen?


(Vergis u niet. Dit stukje gaat niet over studeren aan de universiteit!)
Gisteravond zijn ze er aan begonnen. Het gezeur en gezaag over de weinige medailles die België heeft behaald op de Olympische spelen.  Wie er nog aan twijfelde dat er Belgisch nationalisme bestond…

Opvallend toch hoe belangrijk de landenrangschikking  is. We staan daar ergens  tussen plaats 50 en 60 naargelang van de website.  En we staan ook zowat op die plaats als je het aantal medailles per inwoner bekijkt. En wat maakt het uit? 



En wie is het uitverkoren volk?
Als het op het winnen van Nobelprijzen aankomt blijven dat mijn Joodse vrienden.
Als het over sport gaat zijn dat de inwoners van de Caribische zee.  De top 4 van de grootste medaillewinnaars (per inwoner): Grenada, Jamaica, Trinidad & Tobago en de Bahamas. Wat zit daar in het drinkwater?


En België? Maar drie medailles! Mij zal het worst wezen.  Sommigen denken daar evenwel anders over.
Super zagevent Hugo Camps mocht op VTM nog eens zijn zegje doen over de “mentaliteit van de Belgische atleten”.  Dat Tia Hellebaut durfde zeggen dat ze toch tevreden was. Hoe durft ze. Had ze maar haar kinderwens wat uitgesteld!  Enfin dat laatste zei hij niet luidop. En Kim Clijsters! Ook al zo’n gemakkelijke verliezer. Had ze ook maar haar kinderwens wat uitgesteld!
En toen had hij Sven Nys nog niet gehoord die ik gisteren hoorde zeggen: “Er zijn nog belangrijker dingen in het leven”. Awel, daar geniet ik nu van. Een wijs man Sven Nys!
Ik moet wel toegeven dat de gevleugelde woorden van Luc Nilis: “Ik ben blij dat ik terug thuis ben” voor mij toch van een andere orde waren. Hij sprak die woorden toen hij als “rode duivel”  terug in Zaventem stond na een mislukt WK (1994) in de USA. Ik dacht dat het de bedoeling was om niet snel terug thuis te zijn… 


Enfin, volgende keer beter? Maar laten we alstublieft niet meer belastingsgeld uitgeven omdat we meer medailles moeten hebben.  En heel erg alstublieft snoer elk politicus de mond die durft te opperen om die spelen hier te organiseren. Of beter. Laat hem (of haar) toch maar zijn/haar voorstel lanceren op voorwaarde dat ze een contract tekenen waarin staat dat ze uit eigen zak (en die van de eigen partij) de financiële tekorten van zo’n organisatie gaan betalen. En aangezien ze ons gaan overtuigen dat we er zelfs geld mee gaan verdienen zullen ze zeker geen probleem hebben om zoiets te tekenen. Ze mogen dan ook in de winst delen. Misschien een ideetje om toe te passen op alle megalomane projecten.

zaterdag, juli 28, 2012

Het vervolg

Ondertussen zijn we al bijna een weekje terug thuis. Een zonnig weekje! We hebben amper uitgepakt en volop genoten van het mooie weer en ons zwembadje...
Zwembad of strand
In Frankrijk hebben we, ondanks Caroliens éénhandigheid, nog veel plezier gehad.
Elke dag discussieerden Fabian en Joschka over onze bestemming: strand of zwembad. Meestal deden we beide.

Zonnige groetjes
Een eerste online-vakantie en dus geen dagelijks bezoek aan de krantenwinkel om het een dag oude exemplaar van "Het Laatste Nieuws" te kopen. Hierdoor zijn we echter ook onze kaartjes vergeten. Dit jaar geen "Zonnige groetjes" voor familie en vrienden... Onze excuses. Maar het was wel zonnig en we hebben wel aan jullie gedacht!

Bezoek
14 juli kregen we bezoek van mijn broer Bruno en Dorothea. Drie dagen eten, drinken, babbelen en wandelen. Zalig. Dat een mens zo ver moet rijden om wat tijd voor familie te hebben. Voor herhaling vatbaar!

Flandrien
Ondanks Caroliens val (of net omdat hij het achterop niet meer vertrouwde) heeft Fabian heel wat  kilometers (miloketers volgens hem) met zijn fietsje afgelegd. Met de fiets naar de oceaan, naar het zwembad, 's morgens naar de bakker. Proficiat Fabian!

Mark Spitz of Michael Phelps voor de jongere generatie...
Joschka heeft in het zwembad een groot enthousiasme getoond voor het baantjes trekken. Elke dag verbeterde hij zijn vorig record. De laatste dag zwom hij 50 lengtes (van 20 m.) of dus een kilometer. De tennislessen hebben voor stevige armspieren gezorgd. Proficiat Joschka!

Terug naar huis
Zondag 22 juli hebben we dan een probleemloze terugreis afgelegd. Enig probleem is een constante hoofdpijn die het rijden toch extra lastig maakt. Ik vermoed dat die hoofdpijn alles met stress te maken heeft. Op de heenreis had ik daar ook al last van.
Terug thuis naar frituur 't Liefken in Wondelgem.




donderdag, juli 12, 2012

11 juli: Clinique mutualiste de Lesparre-Médoc


Bewolkt weer maar niet fris. Ideaal voor een fietstochtje. Bestemming de ‘port de Talais’ aan de Gironde. We steken dus de landengte over. Joschka op zijn mountainbike van Trek, Carolien en Fabian op de gehuurde fiets (met kinderstoeltje) en ik op mijn plooifiets van ‘Student en mobiliteit’.
Om 14 uur vertrekken we. De fietspaden zijn hier echt prachtig. We rijden eerst een heel eind tussen de sparrenbossen. Halfweg zitten we ineens tussen de velden en beken. Prachtige vergezichten. We stoppen even op het kerkplein in Talais om wat te eten en te drinken en besluiten dan om het laatste stuk aan te vatten aangezien het ongetrainde gezelschap zich nog fris genoeg voelt. Op een mooi recht stuk wil ik even stoppen om een foto te nemen van het landschap met de mooie koeien… Joschka die achter mij rijdt, stopt. Carolien, afgeleid door een taterende Fabian, stopt ook, maar trekt iets te hard aan een zeer scherp afgestelde voorrem. Ik hoor plots achter mij een kreet “Oh, neen!” en hoor dan het onmiskenbare geluid van een vallende fietser.
Paniek. Ik zie Carolien op handen en knieën tussen haar fiets zitten en Fabian die in zijn kinderstoel vrij onbewogen zich afvraagt waarom hij nu plots op z’n zij in de zachte (gelukkig) berm ligt. Ik ren ernaartoe en maak eerst Fabian los. Die is alleen geschrokken en begint dan toch maar te schreien. Carolien, vooral bezorgd om Fabian, beseft nog niet goed wat er gebeurd is. Op het eerste gezicht valt het precies nogal mee. Fabian OK en Carolien enkel geschaafd. We twijfelen nog even of we verder rijden of terugkeren. Wanneer we weer op de fiets stappen, maakt een pijnkreet van Carolien duidelijk dat verder rijden geen optie is. Ze kon haar stuur met haar linkerhand niet meer vasthouden. Wat nu? Terugkeren naar Talais. Ik neem de fiets met Fabian, die zonder protesteren terug in z’n stoeltje gaat zitten. De plooifiets is voor éénhandige Carolien. We halen het dorpsplein en stappen de ‘Mairie’ binnen. Vriendelijke mensen! Een (de) secretaresse contacteer haar collega (garde-champêtre en sapeur-pompier) en ze contacteren de SAMU (de 100). Even discussie of die wel mogen komen aangezien we op eigen kracht nog verder zijn gereden…
Enfin de SAMU komt en neemt Carolien mee naar de Clinique in Lesparre. Die vragen me om haar papieren te halen en naar het ziekenhuis te brengen.
Ondertussen is ook de burgemeester langs gekomen en die stelt voor dat de garde-champêtre onze fietsen oplaadt in zijn bestelwagen en de jongens en mij terugvoert naar ons vakantiehuisje. Da’s prima maar we kunnen wel niet allemaal mee. Geen probleem. Monsieur le maire zegt dat hij zelf ook zal rijden. Da’s toch super vriendelijk om zo geholpen te worden. En dan nog door de burgemeester (die bij ons geen stem kan winnen…) naar huis gevoerd worden.
Ondertussen is het 18 uur. Ik moet Carolien haar papieren oppikken en wat eten en drinken (koeken dus) voor de kinderen meenemen. Door mijn eerdere bezoek aan de Clinique ken ik de weg nog redelijk goed. Onderweg wordt ik opgebeld uit de ‘Urgences’ om me te vragen waar ik blijf, want zonder papieren mogen ze mevrouw niet helpen…
Om een lang verhaal kort te maken…
Carolien heeft een ‘Scaphoidfractuur’en krijgt een soort velcro-spalk en de mededeling om dit thuis nog eens door een orthopedisch chirurg te laten evalueren. Ze zou dat ding zeker een maand moeten aanhouden. Dat wordt dus pootje baden de rest van de vakantie…

dinsdag, juli 10, 2012

10 juli 2012: Hoe zit het nu eigenlijk met het weer aan de kust van de Médoc?


Vandaag opgestaan met grijs en fris weer. Binnen moeten ontbijten. Fietstocht gemaakt. Na twee uur terug thuis en zon. Kleren uit en naar het strand. Daarnet buiten gegeten. De Franse Atlantische kust is niet de Middellandse zee, maar toch ook weer niet de Noordzee.

Sinds we hier zijn aangekomen hebben we genoten van een Belgische zomer. T.t.z. geen hittegolf maar wel veel mooi weer.
Er is nog geen enkele dag geweest dat we niet minstens één maaltijd buiten namen. In feite hebben we nog maar twee keer binnen gegeten. Een avondmaal en ontbijt. Dat valt dus behoorlijk mee. Er is ook nog geen enkele dag gepasseerd dat we niet naar de zee of het zwembad zijn gegaan. Geen klagen dus. Zeker niet met de berichten over het weer op het thuisfront.

maandag, juli 09, 2012

Maandag 9 juli 2012


10 uur. De wekker loopt af op de tonen van “Ware liefde” door Martin Morero uit Gooische vrouwen. De tekst is hier ondertussen omgevormd tot “Echte koffie, verse croissants, enz.” De dag begint grijs. De temperatuur valt best mee. Warm genoeg om buiten te ontbijten. We plannen een uitstap naar Vertheuil. Midden in de wijngaarden van de Médoc. In het centrum een mooie romaanse kerk. Bij het binnenkomen begint er muziek te spelen. Het Salve Regina zoals ik het in het Sint-Barbaracollege geleerd heb. Een echt mooi kerkje. Foto’s volgen.
Er vlak bij een kasteel met donjon uit de XIIde eeuw. Het kasteel is privé-bezit. We worden eerst onvriendelijk weggejaagd (door het jong lief van de kasteelheer?) Nadien komt de man zelf en zijn moeder (?) even vriendelijk met ons spreken. Het helpt toch nog altijd als je Frans kent en dus toch enige graad van beschaafdheid blijkt te bezitten ;-)
Na dit historisch-toeristisch intermezzo terug naar de realiteit. Boodschappen doen in de Carrefour in Lesparre-Médoc en terug naar huis. We sluiten de (actieve) dag af met een bezoek aan het zwembad. Op aandringen van Fabian. Het is hier altijd een beetje discussie. Fabian wil naar het zwembad, Joschka naar de oceaan. Meestal slagen we erin de twee te combineren.
Ondertussen is het avondmaal achter de rug en gaan we samen naar een aflevering van Midas kijken. Elke vakantie proberen we samen een klassiek BRT-jeugdfeuilleton te bekijken. Dan stoppen we de kinderen in bed en kunnen wij nog kijken naar “Borgen”. Dank u, Carmen!

zondag, juli 08, 2012

Grayan et l'hôpital 2012

Heel lang geleden, in de zomer van 1986, was ik met drie vrienden op reis in Noord-Italië. Op een camping aan het Lago Maggiore ontmoetten we er een Vlaamse familie. Al jarenlang kwamen ze naar dezelfde camping en ja hoor, ze vroegen zelfs elke keer om op dezelfde plaats te kunnen staan. Hilarisch vonden we dat. En, als ik heel eerlijk ben, zelfs een tikkeltje achterlijk
En nu kom ik zelf al voor de 4de keer (een keertje in 1991 niet meegerekend) naar dezelfde bestemming. Maar we hebben het nog niet aangedurfd om eenzelfde huisje te reserveren ;-)
Het is de rust, de stilte, het ruisen van de oceaan, de geur van de pijnbomen en het meestal mooie weer dat ons terug doet komen. Bovendien is het hier plat en zijn er mooi aangelegde fietspaden. Een beetje ‘le plat pays’ dus.

We zijn zondagochtend om 8 uur thuis vertrokken. En bijna 12 uur later waren we op bestemming. Gehinderd door een file in Parijs en nog eentje in de buurt van Poitiers. Het echte vakantiegevoel begint in Royan waar we de overzetboot nemen en de Gironde oversteken.
Ons vakantiehuisje heeft geen tv-toestel! Geen probleem want met de nieuw aangeschafte digitale antenne moeten we op de laptop kunnen kijken naar de finale van het EK voetbal: Spanje-Italië. Help, de antenne doet het niet. Geen enkele zender te ontvangen. Programma eraf zwieren en opnieuw installeren. Helpt niet. Naar buiten met de laptop voor een betere ontvangst. Niets helpt. Wat nu? We moeten nog eten, uitladen en naar de voetbal kijken. Een moeilijke combinatie vanaf het terras van het meest nabijgelegen café. Bij het onthaal hadden ze ons ook info meegegeven over de wifiverbinding op het domein. OK. Ons zo snel mogelijk daarop ingeschreven en dan naar Sporza om live te kijken. “De door u gevraagde uitzending kan alleen in België bekeken worden” of zo… Wat nu? TF1 zendt de voetbal uit. En ja via “MyTF1” kijken we eindelijk naar de match. De 88ste minuut gaat in en het staat 0-4 voor Spanje. Iedereen gelukkig met het resultaat. Vader super gefrustreerd omwille van de falende techniek. Maar uiteindelijk wel blij om online te zijn. Nu kunnen we iedereen blijven lastig vallen op fb.

vrijdag, februari 24, 2012

Fabian fietst alleen.

Drie jaar en een maand oud en fietsen zonder steunwieltjes, ...
Dankzij de First Bike (maart 2011) had hij al snel zijn evenwicht op twee wielen gevonden. Hij mocht bovendien zijn loopfietsje elke dag meenemen naar de kleuterklas en zat zowat de hele dag op zijn fiets. En vorige week hebben we dan eens geprobeerd met de Winther-fiets waarop Joschka heeft leren fietsen en dat lukte. Hij kon fietsen. Maar de Winther heeft volle wielen en dat vond meneertje niet echt comfortabel. Ik ben dus gisteren bij Plum een “echte” fiets gaan halen. En na een beetje oefenen was hij er dus mee weg.

zaterdag, februari 18, 2012

Fabian fietst!

Zopas, in een druilerig weertje, heeft mijn jongste zoon voor de alleerste keer echt gefietst. Hij kon al lang snel vooruit op zijn loopfietsje. En nu voor de eerste keer met de voeten op de trappers, handen aan het stuur, alleen gefietst!

zondag, februari 05, 2012

Waar was dat feestje? Op Zweinstein!

Op 14 januari is onze Harry Potterboeken verslindende Joschka 9 geworden.
Tijd dus voor een verjaardagsfeestje in ware Zweinsteinstijl!
Het begon allemaal met deze onvervalste uilenpost:





Jawel, moeder en zoon hebben zich tijdens de kerstvakantie helemaal laten gaan voor de fabricatie van 12 kleurrijke uilen met brievenkoker voor de onderstaande uitnodiging:





De volgende weken heeft het Potterteam dan het volgende programma opgesteld:

  • 14 uur: verwelkoming + TTT (ToverTafelTennis)

  • 14.20 uur: sorteerceremonie

  • 14.30-15.30 uur: toverschooltoernooi

    1. Zweinsteinexpress

    2. Spinnenestafette

    3. Vliegles

    4. Mummificatio! (toverspreukenwedstrijd)

    5. Kangoegriefenrace

    6. Zwerkbal

    7. Aardmannetjes vangen

  • 15.30 uur: verweer tegen de zwarte kunsten door versterking van de inwendige tovenaar + cadeauregen

  • 16-17 uur: algemene inleiding in de tovenaarskunde door professor Mario Fernandez (www.magicalmoments.be)




En een sorteerhoed geknutseld:




En bezems en dergelijke gemaakt:




Ook het eten (uit Zacharinus’ Zoetwarenhuis) en de drankenlijst (uit De Drie Bezemstelen) waren aangepast:







Ons fototoestel kon niet meer in onze hutkoffer en voor de spreuk ‘accio fototoestel’ hebben we blijkbaar nog wat oefening nodig … Maar professor Stefan Sneep heeft toch een paar leuke shots uit zijn toverstok-gsm gekregen:










Het programma van het toverschooltoernooi bleek wat overladen, zodat we de zwerkbalwedstrijd en de kangoegriefenrace op een ander moment zullen moeten afwerken, maar iedereen heeft zich goed geamuseerd, zelfs onze pas 3 geworden leerling-tovenaar Fabian. Alleen toen professor Fernandez alle aanwezigen deed piepen met zijn toverstok werd onze mini-Potter overmand door paniek. Gelukkig had hij zijn privé-Hermelien (grote nicht Laura) naast zich om hem te helpen bij zijn verweer tegen de zwarte kunsten: expelliarmus!

zondag, januari 22, 2012

Vaarwel Gilbert, goede reis kameraad!

Een paar dagen geleden is Gilbert Temmerman overleden. Ik heb Gilbert gekend en wil toch graag een paar herinneringen over hem delen.

De eerste keer dat ik met Gilbert Temmerman sprak was in 1989. Mijn thesis was net af en ik had ze opgedragen aan de “eerste socialistische burgemeester van Gent”. Mijn thesis ging dan ook over de rol die de Gentse socialisten gespeeld hadden bij het uitbouwen van de partij in Vlaanderen. Toen ze eindelijk was afgeraakt ben ik ze gaan afgeven op zijn kabinet in het stadhuis. Een kordate, vriendelijke, geïnteresseerde man met een “zoon die ook historicus” was.

Na mijn studies koos ik ervoor om niet terug te keren naar Oostende maar in Gent te blijven (waar ik toch oorspronkelijk vandaan kwam). Ik verliet de Oostendse SP en werd in Gent actief bij de SP. En zo bleef mijn pad lange tijd dat van Gilbert kruisen.

In 1994 (ik was toen leraar geschiedenis) vroeg Frank Beke (die toen nog net geen burgemeester was) mij of ik graag coördinator van het nog op te richten “Vredeshuis” zou willen worden. Het Vredeshuis was het geesteskind van Gilbert Temmerman die toen, in het kader van 50 jaar bevrijding van Gent, een Vredeshuis wou. Altijd al erg gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog en toch ook al mijn sporen verdiend in de vredesbeweging ben ik daar enthousiast op ingegaan. Dat was natuurlijk wel pas na een lang gesprek met Gilbert die toch wou weten welk vlees hij in de kuip had…
Een anekdote uit het Vredeshuis. De poetsvrouw vertelde mij dat ze een kast aan het kuisen was en dat de burgemeester achter haar stond te kijken. Toen ze omkeek zei hij haar dat er nog een hardnekkige plek was die ze nog moest aanpakken …

Een goed jaar later kreeg ik de vraag om federaal secretaris te worden van de SP-federatie Gent-Eeklo (dus voor er provinciale kieskringen waren). Gilbert (die zelf ook federaal secretaris was geweest) was niet echt gelukkig met mijn verhuis van Vredeshuis naar “Speldenstraat”. Hij had mij liever in het Vredeshuis gehouden. Maar ja, ik was toen nog een heel enthousiast ‘partijmilitant’ en federaal secretaris mogen worden was een hele eer (en opgave).
Een paar korte anekdotes, die Gilbert Temmerman typeren, uit die periode.

We organiseerden een grote kuis in het partijsecretariaat en hadden zowat de hele inrit volgestouwd met rommel om in een afvalcontainer te smijten. Terwijl we daar mee bezig zijn komt Gilbert langs (hij verwachtte een bezoeker) en besluit in afwachting maar mee te helpen en rommel in de container te smijten. En dat allemaal met zijn pak aan. Ik heb het andere mandatarissen hem niet zien nadoen.

Gilbert was toen al met pensioen maar zeker nog niet op rust. In de vergaderingen van de SGA (de Socialistische Gemeenschappelijke Actie = partij, vakbond, mutualiteit en in Gent ook nog de coöperatieve) was Gilbert vaak aanwezig als vertegenwoordiger van de coöperatieve Vooruit. Hij was geen gemakkelijke, en zeker geen meegaande partner. Hij ergerde zich sowieso aan het feit dat de 1-meistoet was verworden tot een wandeling door de stad. Gedaan was de tijd van de turngroepen, fanfares, praalwagens. Op een bepaald moment maakte hij zich helemaal boos en verweet hij mij zelfs dat ik de 1-meistoet om zeep had geholpen met die stomme ‘fietskarretjes’. Ik had de autootjes die de slogans meevoerden in de stoet vervangen door sympathiekere (en gezondere) fietsen met aanhangwagentjes. En dat vond hij helemaal een afgang. En dan die vlaggendragers aan de kop van de betoging. Die werden betaald door de SGA om de vlaggen te dragen en wie daarop afkwam was niet altijd een toonbeeld van sober socialistisch militantisme. In zijn tijd werden de slogans nog door militanten gedragen. Gilbert ergerde zich vaak, maar vaak niet onterecht. Maar een 1-meistoet zoals die nog bestond in de jaren 50, 60, … lukte niet meer in de jaren 90. Ook de fanfares werden betaald en zij hadden (met uitzondering van de Harmonie Noorderlicht uit Zelzate en het trommelkorps van de Jean Jaurès) niets met het socialisme te maken. We wilden dus nog wel een stoet, maar eigenlijk konden we daar op eigen kracht niet meer hetzelfde van maken als in zijn glorietijd.

Ik heb als federaal secretaris Gilbert ook eens uitgenodigd om te komen praten (brainstormen) met een aantal Jongsocialisten. Dat was een fantastische bijeenkomst. Ook al was hij 65+ hij slaagde erin om alle aanwezig te enthousiasmeren. Voor de ‘moderne’ jongeren was de helderheid en gedrevenheid van Gilbert een opsteker.

En dan zijn er nog talloze andere anekdotes zoals Gilbert die als burgemeester met z’n auto in een file staat, uitstapt en zelf het verkeer begint te regelen.
Gilbert die als zuinige partijsecretaris de medewerkers maar een nieuwe “bic” geeft als ze het lege buisje van de oude bic komen inleveren. Het gat in de begroting was zeker zijn schuld niet!
Voor een plechtigheid n.a.v. de bevrijding van Gent op het kerkhof heeft hij de hele tijd een plastic zakje bij waar hij uiteindelijk een afgesneden bodem van een pet-fles uithaalt en die op de grond zet met de mededeling dat dat de omtrek moet zijn van de bloempotjes die zouden gebruikt moeten worden!
Enz.

De laatste keer toen ik Gilbert ontmoette was, vorig jaar, op de tram. We hebben toen nog een lang gesprek gehad over, wat had je gedacht, de toestand van de partij. Hij was niet echt gelukkig met de gang van zaken. Wat hij toen vertelde over mensen, toestanden, mandatarissen, benoemingen e.d. zal ik hier zeker niet opsommen. Dat zou Gilbert zeker niet appreciëren. Kritiek mocht, moest, de vuile was hield je binnenshuis. En tja, da’s nu eenmaal ook de taak van de secretarissen

Ik vond het een voorrecht om Gilbert Temmerman gekend te hebben. Een voorbeeld van een rechtlijnig man, sober, hardnekkig, enthousiasmerend.
Vaarwel kameraad en goede reis!
De foto's zijn genomen (19/10/2000) op het afscheid van Michel Oosterlinck die jarenlang de drukkerij in de Speldenstraat heeft doen draaien. Op de bovenste foto staan (op de voorgrond) van links naar rechts: ikzelf, Gilbert Temmerman, Joseph Fack en Dirk Moons. Op de onderste is Michel Oosterlinck erbij gekomen (die zo vervaarlijk wijst naar Gilbert) en ook Piet (de chauffeur van Frank Beke).