dinsdag, december 12, 2006

Politiek: CD&V, NVA en Dedecker

Als je zowat 20 jaar politiek actief bent geweest dan laat dat beestje je nooit echt meer los.
Wat de voorbije dagen met NVA-CD&V en Dedecker is gebeurd tart de verbeelding. Ik zie twee mogelijke scenario's:
  1. Machiavelli leeft!: De NVA denkt een heel scenario uit om de CD&V in moeilijkheden te brengen met als enig en uiteindelijk doel een grotere buit binnen te halen in mandaten. Dat is natuurlijk het mooiste (en meest spannende) scenario.
  2. De domheid regeert!: De NVA denkt slim te zijn maar miskijkt zich volledig op de houding van de kartelpartner in deze. De vrees/aversie van CD&V voor de man uit Oostende is ingegeven door het meest gezonde politieke verstand. Wie Dedecker in huis haalt haalt problemen in huis. Het is belangrijk dat politici 'vrij en vrank' durven en mogen spreken, maar in één partij is het natuurlijk ook belangrijk dat er (na eerst de nodige interne discussie) één standpunt naar buiten wordt gebracht. Ik vrees voor Dedecker dat hij slechts in 1 partij zou passen: zijn eigen partij.

Na het zien van terzake moet ik Dedecker gelijk geven wat Geert Bourgeois betreft: een echte Pontius Pilatus. Voor de affaire had hij hem nog 'vriendschappelijk' als een type onderpastoor omschreven. Een echt compliment is dat toch ook niet. Bourgeois wauwelde er maar wat op los over het kiezen voor principes e.d. Een beetje journalist had hem het vuur aan de schenen gelegd en minstens gevraagd wat er inhoudelijk en principieel veranderd is voor de NVA voor en na de harde opstelling van de CD&V. Niets dus. De NVA kiest eieren voor zijn geld.

Winnaars van de hele zaak? Het Vlaams Belang, Paars

Verliezers? Zeker NVA en wellicht ook CD&V

Tot zover het orakel van Gent

Geen opmerkingen: