zondag, februari 17, 2013

Diepgelovig Vlaanderen: 40 dagen vasten - 40 dagen zonder vlees


Vroeger, toen Vlaanderen nog  Katholiek was, moesten we allemaal vasten in de 40 dagen voor Pasen.

Nu een groot deel van Vlaanderen zegt geen geloof meer nodig te hebben moeten we meedoen aan de 40 dagen zonder vlees…

De katholieke vastenperiode loopt dit jaar van 13/2 t.e.m. 30/4 (van Aswoensdag tot Pasen).

De “eco-lieke” vastenperiode  loopt dit jaar van 13/2 t.e.m. 30/4.

Het ene geloof overboord om snel een ander te omarmen. Anders raken we verdwaald in de boze wereld.

En het zijn nog steeds dezelfde drijfveren. De zondigheid van de mens (= nu de uitstoot van broeikasgassen) … “door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld”, ik ben een zondaar want ik kan niet aan de verlokking weerstaan om met de auto te rijden, ik ben een grote zondaar want ik eet vlees, enz...

En al die overheden die ook meedoen. Telt hier dan geen "neutraliteitsbeginsel" tegenover een duidelijk religieuze actie?
Volgend jaar kan de actie misschien samenvallen met de ramadan? Kwestie van de diversiteit te huldigen.

Iemand tijd om eens een studie te maken over de parallellen tussen religie en religie?

 

zaterdag, februari 16, 2013

Hansje en Grietje


Kent u Engelbert Humperdinck? Ik dacht van wel.

Maar sinds gisteren weet ik dat er dus 2 Engelbert Humperdincks (geweest) zijn. Ik kende al de zanger van “Please release me”   maar blijkbaar was er vroeger al een Duitse toondichter met exact dezelfde naam.
Deze laatste is verantwoordelijk voor de opera “Hänsel und Gretel” waarop Wim Opbrouck en medeplichtigen zich baseerden om een toneelvoorstelling ineen te steken.
Gisteren ben ik  met Carolien en Joschka naar Hansje en Grietje gaan zien in het NTG op het Sint-Baafsplein. En we hebben er van genoten.  We zijn naar huis gegaan met een goed gevoel en met een lading Lotus Speculoos!
Thuis ben ik aan het googelen geslagen. Een liedje tijdens de voorstelling kwam mij immers zeer bekend voor uit een oude plaat (LP) van de Nederlandse cabaretier Fons Jansen. Een plaat die bij ons thuis grijs werd gedraaid. Een liedje eruit “ ’s Avonds als u slapen gaat volgen u 14 engeltjes na…”  bleek tijdens mijn zoektocht van de oude Engelbert Humperdinck te zijn. De versie van Fons Jansen staat hier op 1:08:21 en dit is een meer traditionele Duitse versie.
Nog twee links:

zaterdag, februari 09, 2013

Wijze raad voor een 4-jarige!

Zaterdagochtend. Joschka is naar de tennisles. Ik zit thuis met Fabian. Hij profiteert van de afwezigheid van zijn grote broer en speelt op de Wii: Skylanders Giants...

"Papa, ik ga hier al die centjes pakken".
"Doe maar Fabian. Probeer maar zoveel mogelijk centjes te pakken!"

Een wijze levensles.