vrijdag, april 17, 2009

Klaar voor de crèche?

Drie maanden oud is hij nu en dus moet/mag hij maandag naar de crèche.

Eerste hindernis die moest genomen worden is het overschakelen van moedermelk naar melk ‘uit een doosje’. Het is onze bedoeling dat hij ’s morgens en ’s avonds nog borstvoeding krijgt maar overdag een flesje. Dat hebben we met Joschka ook gedaan en dat ging prima. Bij Fabian verloopt het niet zo gemakkelijk. Vorige week verliep het relatief vlot. Carolien gaf hem toen zijn flesje. Sinds maandag doet hij erg moeilijk. Of het Carolien is of ik die het flesje geef (en ik doe het nu elke keer sinds dinsdag) het is een strijd. We hebben al van alles geprobeerd: andere flesjes (dodi i.p.v. Avent), andere spenen, op de schoot, in zijn stoel enz. Voorlopig hebben we het meest succes als we hem in zijn stoel zetten (zo een van chicco). We geven hem dan eerst wat lepeltjes melk uit het flesje en dan lukt het meestal om hem te doen drinken van de fles.
Tweede hindernis is zijn slaaphouding. Kinderen mogen van ‘Kind en gezin’ blijkbaar niet op hun buik slapen om het risico op wiegendood te verkleinen.
We hadden met Joschka een gelijkaardig probleem. In de crèche moest hij op zijn rug slapen maar hij wou ook enkel op zijn buik.
Met Fabian hebben we eerst geprobeerd om hem op z’n rug te laten inslapen. Hij werd steeds wakker.
Dan hebben we gemerkt dat hij zonder problemen insliep als hij op zijn buik lag. Dus lieten we hem zo inslapen en draaiden hem na een kwartiertje om. Hij werd wakker. Hetzelfde scenario na een halfuurtje enz.
Uiteindelijk zaten we met een oververmoeid kind en werd Carolien ook doodmoe.
We hebben hem dan (na 4 weken) met een bang hart maar op zijn buik laten slapen en sindsdien slaapt hij prima!
Hij slaapt ’s nachts makkelijk 8 uur. We roken allebei niet, hij slaapt op een stevige matras, zonder knuffels, donsdeken en alle andere zaken die het risico op wiegendood verhogen.
Gisteren zijn we langs geweest op het consultatiebureau van K&G. Waar, tot onze grote verbazing en opluchting, zowel kinderarts als verpleegster duidelijk maakten dat zij niet echt een probleem zagen als er maar genoeg toezicht is in de crèche. De arts ging hierover contact opnemen met K&G. De crèche vraagt immers een medisch attest vooraleer ze hem op zijn buik willen laten slapen.

Is het niet mogelijk dat wij als ouders kunnen bepalen dat ons kind wel op zijn buik mag slapen? En dat we dit eventueel op papier zetten zodat het duidelijk is dat dit onze keuze en verantwoordelijkheid is?

Fabian blijft ondertussen verder groeien. Gisteren zei de kinderarts dat hij er helemaal geen drie maar eerder vier of vijf maand uitziet… Hij weegt ondertussen al 7,190 kg.

Geen opmerkingen: