vrijdag, april 11, 2008

Mijn zoektocht naar de echte paella!


Ik ben een van die mannen die graag kookt. Uit mijn kinderjaren herinner ik mij de lekkere paella die we op reis in Spanje aten. Ik spreek nu over eind jaren 60, begin jaren 70. We betaalden nog met pesetas waarop toen nog de afbeelding van Franco stond met de vermelding “FRANCISCO FRANCO, CAUDILLO DE ESPANA POR LA GRACIA DE DIOS”
Girona heette nog Gerona en we gingen naar “Playa de Aro” en nog niet naar het Catalaanse Platja d’Aro.
In Spanje waren Paella en Zarzuela mijn twee favoriete gerechten.

Eens ik zelf ben beginnen koken ben ik op zoek gegaan naar een recept om echte Spaanse paella te maken. Moeilijk. Het internet bestond nog niet en dus moest ik wel in kookboeken op zoek. Nergens vond ik een deftig recept.
Als je in een Belgisch restaurant paella bestelde kreeg je meestal een soort rijstschotel die dan ook nog eens niet echt lekker was.
Mijn eigen creaties waren meestal ook al niet veel beter dan veredelde rijstschotels.
Uiteindelijk kwam de oplossing uit Spanje zelf. In oktober 1991 was ik in Calpe en het waren fiestas van “Moros y Cristianos”. Die feesten duurden zowat een week. Op een van die feestdagen zag ik op een groot braakliggend stuk grond groepjes Spanjaarden die vuurtjes maakten. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik ben een kijkje gaan nemen.
Het waren telkens verschillende families die een ouderwets vuurtje maakten met sprokkelhout en daar een grote pan opzetten. Zou het geheim van de paella hier voor mij onthuld worden? Ja, dus!
Kort samengevat maakten die Spanjaarden hun paella als volgt:
1. Zet een grote pan op het vuur
2. Bak in die pan de verschillende ingrediënten, maar niet alles in een keer
Alles werd apart gebakken. De stukjes kip (bakken, kruiden en uit de pan halen), de stukjes vlees (bakken, kruiden en uit de pan halen), de stukjes vis, de schaaldieren, de groenten, enz.
3. Doe de rijst (rijst die kan kleven!!) in dezelfde pan (waar al vetstoffen en aroma’s van de verschillende ingrediënten inzitten) en bak de rijst tot hij mooi glazig is.
4. Giet een klaargemaakte bouillon over de rijst en laat die koken. (een paar bouillonblokjes oplossen in water geeft ook al een goed resultaat)
5. Kruiden: peper, zout, saffraan, … Suggestie gebruik paellakruiden “Paellero van Carmencita”. Ik heb ze laatst in de Carrefour gevonden.
6. Voeg de verschillende ingrediënten toe naargelang de gaartijd die ze nog nodig hebben (eerst vlees, dan gevogelte, vis, groenten).
7. Ik doe er op het einde nog wat gesnipperde look bij.
8. Op het einde mag je de rijst nog zachtjes laten “aanbakken” aan de bodem van de pan.
9. Smakelijk!

1 opmerking:

Elke zei

Ik ben blijkbaar niet de enige die niet zomaar een goed recept voor paella vindt! Binnenkort ten huize Ossieur-Weylandt: Paella à la Meeus ;-)