zaterdag, april 19, 2008

Joschka moet zich scheren…

Onzin natuurlijk!
Hij heeft deze week zijn eerste melktandje verloren! ’t Gaat dus toch echt allemaal zo snel vooruit “als d’ouderen zongen”. Hij was natuurlijk erg fier, vooral nadat we zijn initiële bezorgdheid over het verliezen van al zijn melktanden in één keer hebben kunnen opvangen.

zondag, april 13, 2008

Waar ligt Kaprijke?

In West-Vlaanderen! Tja, voor de Antwerpse? VRT-journalisten van dienst zijn Oost en West-Vlaanderen duidelijk een pot nat: “de Vlaanders”.

Op de website van "De Redactie" doen ze het al niet veel beter.

Gisteren las ik dat de pastoor van Kaprijke in zijn pastorie is overvallen. De man kreeg blijkbaar een aantal rake klappen en werd gekneveld. De dieven gingen er met flessen champagne, wijn en zijn portefeuille aan de haal. (artikel in …Het Nieuwsblad)
De VRT denkt (sic) niet alleen dat Kaprijke in West-Vlaanderen ligt maar lijkt het nog nodig te vinden om alvast in de titel hierover grappig proberen te zijn. Vindt u ook niet dat er een licht anti-klerikale ondertoon te lezen valt in: “Pastoor is champagne kwijt.” Er ontbreekt enkel nog een opmerking over de meid van de pastoor.

vrijdag, april 11, 2008

Mijn zoektocht naar de echte paella!


Ik ben een van die mannen die graag kookt. Uit mijn kinderjaren herinner ik mij de lekkere paella die we op reis in Spanje aten. Ik spreek nu over eind jaren 60, begin jaren 70. We betaalden nog met pesetas waarop toen nog de afbeelding van Franco stond met de vermelding “FRANCISCO FRANCO, CAUDILLO DE ESPANA POR LA GRACIA DE DIOS”
Girona heette nog Gerona en we gingen naar “Playa de Aro” en nog niet naar het Catalaanse Platja d’Aro.
In Spanje waren Paella en Zarzuela mijn twee favoriete gerechten.

Eens ik zelf ben beginnen koken ben ik op zoek gegaan naar een recept om echte Spaanse paella te maken. Moeilijk. Het internet bestond nog niet en dus moest ik wel in kookboeken op zoek. Nergens vond ik een deftig recept.
Als je in een Belgisch restaurant paella bestelde kreeg je meestal een soort rijstschotel die dan ook nog eens niet echt lekker was.
Mijn eigen creaties waren meestal ook al niet veel beter dan veredelde rijstschotels.
Uiteindelijk kwam de oplossing uit Spanje zelf. In oktober 1991 was ik in Calpe en het waren fiestas van “Moros y Cristianos”. Die feesten duurden zowat een week. Op een van die feestdagen zag ik op een groot braakliggend stuk grond groepjes Spanjaarden die vuurtjes maakten. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik ben een kijkje gaan nemen.
Het waren telkens verschillende families die een ouderwets vuurtje maakten met sprokkelhout en daar een grote pan opzetten. Zou het geheim van de paella hier voor mij onthuld worden? Ja, dus!
Kort samengevat maakten die Spanjaarden hun paella als volgt:
1. Zet een grote pan op het vuur
2. Bak in die pan de verschillende ingrediënten, maar niet alles in een keer
Alles werd apart gebakken. De stukjes kip (bakken, kruiden en uit de pan halen), de stukjes vlees (bakken, kruiden en uit de pan halen), de stukjes vis, de schaaldieren, de groenten, enz.
3. Doe de rijst (rijst die kan kleven!!) in dezelfde pan (waar al vetstoffen en aroma’s van de verschillende ingrediënten inzitten) en bak de rijst tot hij mooi glazig is.
4. Giet een klaargemaakte bouillon over de rijst en laat die koken. (een paar bouillonblokjes oplossen in water geeft ook al een goed resultaat)
5. Kruiden: peper, zout, saffraan, … Suggestie gebruik paellakruiden “Paellero van Carmencita”. Ik heb ze laatst in de Carrefour gevonden.
6. Voeg de verschillende ingrediënten toe naargelang de gaartijd die ze nog nodig hebben (eerst vlees, dan gevogelte, vis, groenten).
7. Ik doe er op het einde nog wat gesnipperde look bij.
8. Op het einde mag je de rijst nog zachtjes laten “aanbakken” aan de bodem van de pan.
9. Smakelijk!

zondag, april 06, 2008

Journalistiek schoonheidsfoutje...blundertje...

Vanavond op het VTM-nieuws van 19 uur. Een reportage over orgaandonatie. Achtergrondsbeeld: twee hersenhelften.
Ik wist dat er al heel wat organen kunnen getransplanteerd worden. Maar hersenen?
Er is ongetwijfeld behoefte aan. U mag zelf aanvullen wie het dringend nodig heeft. Ik vrees dat er te weinig hersenen voorradig zullen zijn. Leve de artificiële intelligentie!
Of om het te zeggen met Monty Python: (uit "The Galaxy Song")
"And pray that there's intelligent life somewhere up in space,
Because there's bugger all down here on Earth." Zeker op de nieuwsredacties...

Journalistiek blundertje...

Een blundertje, wat word ik mild. Gisterenavond op het VTM-nieuws van 19 uur. Een reportage over het bombardement op Mortsel van 5 april 1943.
Bij een geallieerd bombardement vergist men zich van doelwit en vallen de bommen op de woonwijken van Mortsel. Meer dan 900 doden en 1000 gewonden.
De begeleidende beelden op het VTM-nieuws tonen echter het afvuren van Duitse V1's. Wat die V1's met Mortsel te maken hebben? Maar ja, 't zijn bommen, 't is de tweede wereldoorlog en er is puin te zien, en dus zullen we dat maar tonen...
De commentaarstem zegt enkel dat het de geallieerden waren die de boel platgooiden, maar waarom? Hadden ze een ander doelwit? Triestig toch zo'n slordigheid.

vrijdag, april 04, 2008

Het klimaat warmt op!

Elk jaar wordt het een beetje warmer, de poolkappen smelten en straks verzuipen we samen met de ijsberen? Gelooft u dat echt? Ik heb er heel wat moeite mee om aan te nemen dat menselijke activiteiten de opwarming zouden veroorzaken.
EN VANDAAG VIEL IK BIJNA VAN MIJN STOEL TOEN IK HET VOLGENDE LAS op de website van de BBC: "Global temperatures this year will be lower than in 2007 ... This would mean global temperatures have not risen since 1998, prompting some to question climate change theory.".
Ik dacht toch dat de temperatuur elk jaar wat steeg en nu blijkt dat sinds 1998 de temperatuur niet stijgt! Da's al 10 jaar!!! Hoeveel miljarden willen we uitgeven om de effecten van de opwarming tegen te gaan? Goed bestuur?
Enfin ik ben geen wetenschapper maar ik ben verbouwereerd om te mogen lezen dat de temperatuur dus helemaal niet stijgt. Ik ben ook heel erg benieuwd of dit bericht wordt opgepikt door onze politiek-correcte media.
Het hele artikel staat hier.