donderdag, januari 25, 2007

Vive l'indépendance! (bis)

Dankzij de Franse revolutie en wellicht geholpen door eeuwenlange inteelt is de Europese adel wat op de achtergrond verdwenen. Toch leeft bij sommigen, velen?, onder hen nog het gevoel dat ze 'bijzonder' zijn, dat ze een missie hebben (noblesse oblige...) .
Onze koningskinderen lijden aan dezelfde kwaal. Als ik de berichten in de pers mag geloven heeft hij(kroonprins Filip) zich gisteren weer eens laten gaan. Als een koningsprins uit een sprookje gaat hij de boze journalisten aan de deur zetten als ze hun leven niet beteren.
Ik geef toe dat ikzelf ook Yves Desmet liever aan de deur zou laten staan, maar ja, ik heb dan ook geen officiële functie. Ik krijg zelfs geen dotatie!
Hoewel ik mijzelf beschouw als een ouderwetse, traditionele, sociaal-democraat begin ik toch stilaan te denken dat we misschien beter eens ernstig overwegen om een punt te zetten achter België.
Over zowat alles hebben Vlamingen en Walen andere meningen, het koningshuis is de pedalen kwijt (wat in het geval van Laurent de verkeersveiligheid wel ten goede kan komen...).
Zouden we dan toch niet beter elk onze eigen weg gaan? Versta mij niet verkeerd. Ik ben geen Vlaams-nationalist, ik heb een afkeer van leeuwenvlaggen, zangfeesten, ijzerbedevaarten en dergelijke. Maar als we nu eens rustig alle argumenten op een rijtje zetten. Zou het dan niet beter zijn om in vriendschap uiteen te gaan?

dinsdag, januari 16, 2007

Joschka 4 jaar

Zondag was Joschka jarig. Vrijdag heeft hij, na het nodige zeuren, zijn cadeautje al gekregen: een paar rolschaatsen. 't Zijn er van Fisher Price waarmee je relatief veilig kunt leren schaatsen. Zijn mama heeft zichzelf getrakteerd op inline (ik had eerst online begrepen) skates. Ze kunnen nu met hun tweetjes de straten onveilig maken. Ik heb nooit leren rolschaatsen en of ik dat nu op mijn 43ste moet proberen...
Joschka vond het prima. Hij wil nu ook wel echte schaatsen zoals mama!
Wordt vervolgd.

woensdag, januari 10, 2007

2de kleuterklas

Joschka is gisteren voor de eerste keer naar de tweede kleuterklas geweest. Vorig jaar had hij al eens de eerste klas gevolgd. Omdat hij van 14/1/2003 is moest hij echter blijven zitten...
In het begin viel dat nog goed mee maar hij begon het steeds minder prettig te vinden om naar school te gaan. Wij vermoedden dat het iets te maken had met het feit dat er regelmatig nieuwe 'kleintjes' bijkwamen. Hij had het daarmee ook al in de crèche moeilijk. Enfin, we hebben met de juffen gesproken en met de directeur gemaild en hij mocht terug bij zijn oude vriendjes. Na twee dagen is het resultaat al merkbaar. Hij is 's avonds enthousiast, zingt liedjes, speelt toneel, enz. Ik hoop dat hij zich in de klas ook al snel kan optrekken aan de andere kinderen.

maandag, januari 01, 2007

Oudejaar 2006

't Moest gastronomisch zijn en het is gelukt denk ik. Voor het eerst sinds lang hebben we oudejaarsavond niet met ons tweetjes (drietjes) doorgebracht. Onze goede vrienden Philiep en Cosette zijn komen vieren. Voor zo'n beperkt gezelschap kunnen we nog eens wat lekkers te voorschijn toveren.
Eerst wat klassieke hapjes met een glaasje champagne (Tête de cuvée van Vrancken). Nadien al even klassieke scampi's gebakken in boter met look.
Als extra voorgerechtje volgden er "escalopes de foie gras de canard aux pommes" met een receptje* van Hervé Rumen van het restaurant "Au petit riche" in Parijs. Voor mij was het de eerste keer dat ik rauwe foie gras gebakken heb. Met Philiep (met zijn culinaire scholing) in de buurt voel ik mij een stuk veiliger bij het experimenteren. Het resultaat was lekker. Het sausje mocht iets meer gebonden zijn. In combinatie met een glaasje Sauternes (Domaine de l'alliance 2005 uit Delhaize).
Tussendoor een klein glaasje exotisch sorbet.
Hoofdgerecht een hazenrug. Lièvre à la crème (recept uit Tout à vous, la cuisine de a à z) een gerechtje dat ik al in mijn laatste jaar middelbaar heb uitgeprobeerd. Het blijft eenvoudig maar heerlijk lekker. Philiep had voor een Spaans wijntje gezorgd (Tinto Pesquera - Ribera del Duero 1996) dat perfect paste bij de Belgische haas.
En dan het dessert.
Ik had 2 weken geleden al een lekkere (tenminste als je fondant lust) chocoladesorbet met rozijnen* gemaakt. Ik heb dat gecombineerd in een ijstaartje met zelfgemaakt vanille-ijs. (zie foto's op Flickr) Het was heerlijk.
Dan nog een kopje koffie en voor Philiep en mij een glaasje Cognac van Remy Martin of beter van Nonkel Marcel. Cosette was BOB!
Joschka heeft het volgehouden tot iets over twaalven en heeft geslapen tot zowat 11 uur! Hij geniet ervan om bezoek te krijgen en zorgt er dan wel voor om wat in het middelpunt van de belangstelling te staan. En babbelen dat hij kan...

*Recepten na te lezen in de Larousse gastronomique.