donderdag, november 23, 2017

Geen files in Gent...

Vorige week pakte Het Nieuwsblad uit met een filmpje uit 1996 dat moest aantonen dat er toen ook al files waren.
Toen ik dat filmpje zag passeren had ik het hilarische bijpassende artikel nog niet gelezen. Dat moet u echt lezen. De titel maakt al meteen duidelijk watdde motivering van de politicus journalist is: ‘Veel file in Gent? Dit was een 'doorsnee avondspits' in 1996’.
Men wil doen uitschijnen dat er dankzij het fantastische circulatieplan niet meer file is dan in 1996 en dat diegenen die dat wel beweren zeurpieten, neuten zijn.
Sta me toe te zeggen dat ik in Gent amper fileproblemen heb gekend voor de invoering van het rood-groen-blauwe-plan.
En eigenlijk beweert het artikel net hetzelfde. Er staat letterlijk: ‘Dit voorjaar - voor het circulatieplan - bleek uit twee rapporten van grote mobiliteitsfirma's al dat de files in Gent historisch gezien niet langer, maar ook niet korter worden. In Gent verloor een automobilist in 2016 even veel tijd als in 2011…’

Hilarisch toch? De 'gazet van het stadhuis' schrijft dat de files eigenlijk niet meer gegroeid zijn sinds 2011. Waar zijn dan al die grote mobiliteitsproblemen waarvoor dit waanzinnige plan werd ingevoerd?



Laat ons wel wezen. Mobiliteitsproblemen in Gent voor april 2017? De voorbije zomer ben ik door Parijs gereden. Dat is een stad met een mobiliteitsprobleem. Gent niet.

In 1996 reed ik ook al rond met de auto. En dat ging zeker vlotter dan nu.


vrijdag, augustus 18, 2017

Sollen met mensen. Geen respect voor het personeel.

Mijn echtgenote is één van de 508 contractuele personeelsleden van de stad Gent die een vaste benoeming heeft gekregen en ze nu weer kwijt is!

In april kregen we een bericht van de Stad dat er een grote groep ambtenaren zou ‘gestatutariseerd’ worden. Er waren een aantal voorwaarden aan verbonden: minstens 12 jaren dienst, aangeworven na een open vacature gevolgd door vergelijkende proeven, gunstige evaluaties,...
We waren bij de gelukkigen. Dit was onverwacht maar heel welkom: werkzekerheid, een mooi pensioen in het vooruitzicht, …

Op 1 juni ging het nieuwe statuut in. Omdat statutaire ambtenaren hun loon krijgen bij de start van de maand hebben we ondertussen al 3 x salaris ontvangen in het nieuwe statuut.

En dan, als een donderslag bij klaarlichte hemel, beslist minister Homans om die 508 mensen hun statuut weer af te pakken.

Ik wil het nu (nog) niet over de inhoud hebben maar wel over de werkwijze.
  •  Sinds april weten de personeelsleden dat deze procedure wordt opgestart. Er komen mails en brieven over
  • Dit wordt besproken in de bevoegde commissie van de gemeenteraad
  • Het wordt goedgekeurd in de gemeenteraad (de oppositie stemt niet tegen maar onthoudt zich zonder opmerkingen!!!)
  • Alle administratieve wijzigingen worden geïmplementeerd (verrekening vakantiegeld, herberekend loon uitbetalen, …)
  • Nadat alles al meerdere maanden bezig is horen en lezen we in de pers (!!!!!!!!!!!!) dat minister Homans (NVA) dit besluit van de stad vernietigt.


Sta me toe te zeggen dat het extreem lomp is van een minister om dit zo te communiceren. Scoren is belangrijker dan manieren hebben?

Waarom heeft de Gentse NVA niet tegen gestemd? Want onthouden zonder opmerkingen wekt minstens de indruk dat men hier niet echt een probleem mee had. 
Waarom heeft de minister niet onmiddellijk een signaal gegeven dat zij bezwaar had tegen deze maatregel?
Wist het stadsbestuur al vroeger dat Homans hierover moeilijk zou doen? En zo ja, waarom dit dan niet laten weten aan de betrokken personeelsleden?


Zijn de 508 personeelsleden ‘collateral damage’ bij vuile politieke spelletjes?

maandag, april 03, 2017

Toen er nog socialisten waren…

Gisteren op de Bargie/Phoenixbrug meegezongen met Pierke Pierlala en ‘t Spelleke van drei  kluiten’.

Er komt een oude man traag aan.  Hij stapt niet maar schuift zijn voeten telkens met een paar centimeter vooruit. Hij kijkt rond en klampt uiteindelijk iemand aan als hij begrijpt dat het protest is tegen het ‘mobiliteitsplan’.
Madame, dat gaat een ramp voor mij zijn. Ik moet elke dag naar de kiné en ik weet echt niet hoe ik dat nu nog ga kunnen doen”.

De radeloosheid, de ontreddering in de ogen van die arme man.


Ik moest spontaan denken dat dat met socialisten in het stadsbestuur geen waar zou geweest zijn. Die zouden de meest kwetsbaren en zwakkeren verdedigd hebben. 

zaterdag, april 01, 2017

Schiessbefehl


Verdeelde stad: Berlijn 1961 – Gent 2017

Het zogenaamde 'Schiessbefehl’ of ‘Schietbevel’ liet de Communistische Oost-Duitse VOPO’s (Volkspolizei) toe om mensen neer te schieten die naar het Westen wilden vluchten. Wie de muur over wou moest afrekenen met mijnen, prikkeldraad en als dat niet hielp…


In Gent zullen we het wel beschaafder houden.  Als je de muur de knip over wil zal alleen de camera ‘schieten’.  Minder pijnlijk.  Maar pakken zullen ze u. En uw vrijheid pakken ze zeker af.

De vrijheid om over de Phoenixbrug te rijden, de vrijheid om van Papegaaistraat naar Kouter te rijden over het Koophandelsplein, de vrijheid om niet te moeten uitleggen waarom je niet met de fiets kan/wil rijden, de vrijheid om van het UZ slapjes en chemo-misselijk snel de kinderen op te pikken en vlot naar huis te rijden, de vrijheid om een verassingsbezoekje te brengen aan uw vrienden die op de verkeerde plaats wonen, de vrijheid om...

Vrijheid moet nu eenmaal opgeofferd worden op het altaar van het ‘groter’ belang. Wat dat belang dan wel is? Dat wordt natuurlijk bepaald door de machthebbers.

En in Oost-Duitsland Gent hebben we nu eenmaal machthebbers die vinden dat we met z'n allen de klik moeten maken om Anders te gaan leven...









vrijdag, maart 31, 2017

Savaanstraat - Sint-Barbaracollege



Positief dat dit deel van de Savaanstraat autovrij wordt.
MAAR... zoals we gewoon zijn van dit stadsbestuur worden er geen alternatieven voorzien. Een degelijke parkeerstrook of P+R zodat kleuters en ook de kleinsten van de basisschool veilig naar school kunnen is NIET voorzien.
De school hoopt op betere luchtkwaliteit, MAAR de andere helft van de Savaanstraat zal (enkel bereikbaar nog vanuit de Kortijksepoortstraat) een permanente file kennen. Luchtkwaliteit? Ik vermoed dat... het fijn stof wel 50 à 200 m ver waait. Misschien een idee om in de lessen fysica(?) het fijn stof deze week nog te meten, tijdens de paasvakantie te meten en na de paasvakantie.
Veilig? In de wel toegankelijke helft van de Savaanstraat gaan ouders niet kunnen parkeren en dus stoppen en kinderen laten uitstappen. Het word daar een drukke bedoening. Kinderen moeten dan die drukke autostroom kruisen om op hun bestemming te raken.
Tsjeefke kloten? Ik durf het vermoeden uitspreken dat het voor de rood-blauw-groene bestuurders bovendien ook nog eens zeer aantrekkelijk moet geweest zijn om het 'elitaire jezuïetencollege' te kunnen dwarsbomen. Verdraagzaam als ze zijn...
Hier kan je het artikel lezen in HLN: Kleuters

Verdeelde stad. Gent 2017 - Berlijn 1961.


Zien we binnenkort dergelijke taferelen voor wie in Gent van de ene zone naar de andere wil?



zondag, maart 26, 2017

We zitten op schema - Alles läuft nach Plan...


"We zitten op schema" zegt Watteeuw. Alle voorbereidingen lopen goed. Het mobiliteitsplan start echt op maandag 3 april 2017.
Gent wordt dan onderverdeeld in 7 zones. Zo'n beetje als Berlijn na de oorlog met 4 bezettingszones.

BERLIJN 1945
GENT 2017

In het begin kon je in Berlijn nog van de ene zone naar de andere gaan. Maar dat kon niet blijven duren omdat er teveel mensen de communistische zone ontvluchtten.
Ook in Gent zal je niet zomaar van de ene zone naar de andere mogen.

De oplossing? Knippen! Niet de 'Berlijnse muur' maar de 'Gentse knip'!

We zitten op schema - Alles läuft nach Plan...
GENT 2017 /BERLIJN 1961





BERLIJN 1961 - GENT 2017


Muziek van Rasta Knast - Alles läuft nach Plan
De toepasselijke tekst:

Alles läuft nach Plan

Du hast es im Radio gehört
Und du bist am Boden zerstört
Du hast sie im Fernsehen gesehen
Bilder, die nie vorüber gehen

Sie sagen es wird alles gut
Und von irgendwoher spürst du Wut
Sie sagen du bildest dir das ein
Und raten dir lass es sein

Was du spürst, ist gar nichts für dich
Hab keine Angst, das wär lächerlich
Was du siehst, ist keine Sorge wert
Denn alles, ja alles
Läuft nach Plan

Wo bleibt die Hoffnung für dich
Ihr Gewissen, das ändert sich nicht
Man kann nicht die Wahrheit verdrehen
Um das Elend nicht mehr zu sehen

Sie sagen es wird alles gut
Und von irgendwoher spürst du Wut
Sie sagen du bildest dir das ein
Und raten dir lass es sein

Was du spürst, ist gar nichts für dich
Hab keine Angst, das wär lächerlich
Was du siehst, ist keine Sorge wert
Denn alles, ja alles