dinsdag, september 18, 2012

Stem voor mij en Joschka maakt je blij!

Joschka doet mee aan de verkiezingen. Voor het leerlingenparlement.
Gisteren is hij aan zijn campagne begonnen. We hebben alvast een prachtaffiche gemaakt!




Stem voor mij en Joschka maakt je blij!

Mijn actiepunten:

1.                 Speeltuigen op de benedenspeelplaats
2.                 Twee goals op elke speelplaats
3.                 Een schoolkrant
4.                  Een oplossing voor al jullie huidige en toekomstige problemen!


dinsdag, september 11, 2012

DuckTale. Een rekbaar verhaaltje

De tweede week van augustus. Ik moet nog vóór de kampjes met mijn lieve zonen kaftpapier halen (voor de oudste), want de laatste vakantieweek zit al helemaal vol. Met de bus, want met je hand + onderarm in het gips mag je van de verzekering niet rijden met de auto. Onhandig, want met je hand + onderarm in het gips ligt bagage wat moeilijk. Zeker met een 3-jarige die nét als het hele gezelschap zijn ijsje gekregen heeft, bedenkt dat hij toch wel dringend naar het toilet moet. Een toilet waar je maar binnen mag als je 30 cent per persoon in een gleufje gooit en vervolgens een metalen arm op de juiste manier omdraait, ook per persoon. Met een kraan waar een 3-jarige onmogelijk bij kan, en zonder het opstapje van de vriendelijke toiletdame die er vroeger was. Ik til mijn (kloeke) 3-jarige dan maar op met mijn rechterarm en linkerelleboog …

Enfin, moe en plakkerig van ons ondertussen al gesmolten ijsje gaan we dus op zoek naar een winkel met kaftpapier. Na een slechte ervaring met kaftpapier met prentjes (bij het uitrollen bleek er ook een voor een 8-jarige ongepaste prent op te staan!), hadden we vorig jaar uiteindelijk verschillende effen kleurtjes gekozen. Leuk, vond ook mijn nu 9-jarige zoon. Hij:‘Maar er moet toch wat variatie zijn, mama.’ Ik:‘Gewoon andere kleurtjes, schat?’ Hij:‘Jaaah, volgend jaar … Maar nu wil ik dat papier met die leuke eendjes! Dat is toch ook kleurrijk!’ Kleine broer begint wat ongeduldig te worden, maar ik moet toch eerst eens goed kijken of die eendjes zo onschuldig zijn als ze op het eerste gezicht lijken. Aha, tekst! ‘Duck Style.’ Oké, de vlag dekt de lading. Zou dat alles zijn? Ah, daar staat een ringmap met hetzelfde motief. Ja ‘Duck Style’. Ik: ‘Jaja, Fabian, we gaan onmiddellijk nog eens naar de speelgoedauto’s. Oké, neem maar, Joschka. En passende etiketten.’

Moe maar voldaan komen we thuis. Uitladen. Etiketten op tafel. Mooi, kleurrijk, met ‘Duck Style’ erop ... Maar, oh help, er zijn ook etiketten met ‘Life Ducks!’ en ‘Duck You!’ Grrr! Bij dat laatste heeft ook Joschka geen uitleg meer nodig. En nu klinkt ook dat ‘Duck Style’ niet meer zo onschuldig! Laat ik mijn 9-jarige dáár mee rondlopen? Moe, moe, moe lijkt het me het beste om alleen de etiketten met ‘Duck Style’ te gebruiken. Op zich is dat toch een heel onschuldige tekst? Zaak opgelost!

De eerste schooldag. Mijn hand en onderarm zijn al enkele dagen uit het gips. Alles is nog stijf, maar de pijn valt mee. En kaften is misschien een ideale oefening? Dus: het eendjespapier uitrollen en … Overal ‘Life Ducks!’ en ‘Duck You!’, onmogelijk te vermijden met welke kafttechniek ook! Zucht! Schaterlachende Joschka vindt het nu toch goed dat papa de volgende dag (tot A4-formaat) rekbare kaftjes haalt in de Hema. Verschillende kleuren en motieven.

Rekbaar kaftpapier dus. Een soort van hoeslakentje voor boeken. Uitermate handig voor boeken met een harde kaft. ‘Voor slappe kaften gebruik je gewoon een kartonnetje’, zegt het internet. Maar dat ‘gewoon’ is ook nogal rekbaar gebleken … (Mijn pols!‘Duck You!’) Enfin, om een lang verhaal kort te maken, mijn tips voor rekbaar kaftpapier bij slappe kaften:
  1. Gebruik stevig karton dat niet te dik is.
  2. Ga bij A4-boeken voor de effen Hema-hoesjes, want die zijn rekbaarder dan die met een tekeningetje ;-) 
Het resultaat is mooi en stevig, en voelt zacht aan. De hoesjes zijn bovendien herbruikbaar (wasbaar op 40°). Volgend jaar horen jullie wel hoe gemakkelijk dát gaat …

zondag, september 02, 2012

NO SWEAT/NO GLORY


De lijfspreuk van Club Brugge.
Vorige week ben ik met Joschka, voor de eerste keer in zijn en mijn leven, naar een echte voetbalmatch gaan kijken. Club Brugge tegen Debrecen.
Joschka zat vorig schooljaar in de klas bij meester Johan: Sporza-verslaggever en Club Brugge fan. En nu is Joschka ook Brugge-fan…
Terug van vakantie waren we uitgenodigd bij onze buren voor een barbecue. Onze buurman en onze buurvrouw zijn echte club-supporters. Die waren dus heel blij toen ze Joschka hoorden vertellen over zijn voorliefde voor blauw-zwart. Hij kreeg onmiddellijk al wat attributen mee zodat hij zich nog meer in zijn rol kon inleven. En mijn buurman deed de belofte dat hij hem zeker eens ging meenemen naar de match als de gelegenheid zich voordeed. En zo geschiedde.
Een paar weken geleden kwam Patrick het goede nieuws melden. Club speelde tegen het Hongaarse Debrecen, en zijn vrienden (die ook een abonnement hadden gingen niet). We mochten mee. Sindsdien was Joschka zeer bezorgd om zijn gezondheid. Hij wou en zou niet ziek worden of iets dergelijks.
Vorige donderdag was de grote dag aangebroken.
Joschka, uitgedost met sjaal en t-shirt (vriendelijk uitgeleend door onze buurvrouw Patricia) en ik, zorgvuldig andere kleuren dan blauw of zwart vermijdend, stappen in de buurauto en zijn op weg naar onze eerste match!
Het werd een avond die Joschka niet gauw zal vergeten. Een t-shirt gekocht in de clubboetiek, opgewacht door de clubmascottes, het stadion betreden, en dan de match…met 4-1 gewonnen door club. En de ambiance. Hij wil zeker nog eens teruggaan. En ik? Ach mijn mening doet er in deze niet echt toe. Het geluk op zijn gezicht maakte het voor mij ook een prachtige avond en een bijzondere gebeurtenis. Maar ik denk dat ik toch liever comfortabel in de zetel naar een voetbalmatch kijk.
Ik ben mijn buren alvast erg dankbaar voor deze leuke avond. 
Op de bovenste rij!

Als u zich afvraagt waarom Gentenaars supporteren voor Brugge? Ik weet het ook niet. Het is van vader op zoon denk ik. Mijn buurman heeft alvast een goede reden. Zijn eigen vader, Willy Van Parijs, heeft vroeger 1959-1960  nog voor club gespeeld en voordien zelfs voor de Gantoise. Alles is dus vergeven.