maandag, april 03, 2017

Toen er nog socialisten waren…

Gisteren op de Bargie/Phoenixbrug meegezongen met Pierke Pierlala en ‘t Spelleke van drei  kluiten’.

Er komt een oude man traag aan.  Hij stapt niet maar schuift zijn voeten telkens met een paar centimeter vooruit. Hij kijkt rond en klampt uiteindelijk iemand aan als hij begrijpt dat het protest is tegen het ‘mobiliteitsplan’.
Madame, dat gaat een ramp voor mij zijn. Ik moet elke dag naar de kiné en ik weet echt niet hoe ik dat nu nog ga kunnen doen”.

De radeloosheid, de ontreddering in de ogen van die arme man.


Ik moest spontaan denken dat dat met socialisten in het stadsbestuur geen waar zou geweest zijn. Die zouden de meest kwetsbaren en zwakkeren verdedigd hebben. 

zaterdag, april 01, 2017

Schiessbefehl


Verdeelde stad: Berlijn 1961 – Gent 2017

Het zogenaamde 'Schiessbefehl’ of ‘Schietbevel’ liet de Communistische Oost-Duitse VOPO’s (Volkspolizei) toe om mensen neer te schieten die naar het Westen wilden vluchten. Wie de muur over wou moest afrekenen met mijnen, prikkeldraad en als dat niet hielp…


In Gent zullen we het wel beschaafder houden.  Als je de muur de knip over wil zal alleen de camera ‘schieten’.  Minder pijnlijk.  Maar pakken zullen ze u. En uw vrijheid pakken ze zeker af.

De vrijheid om over de Phoenixbrug te rijden, de vrijheid om van Papegaaistraat naar Kouter te rijden over het Koophandelsplein, de vrijheid om niet te moeten uitleggen waarom je niet met de fiets kan/wil rijden, de vrijheid om van het UZ slapjes en chemo-misselijk snel de kinderen op te pikken en vlot naar huis te rijden, de vrijheid om een verassingsbezoekje te brengen aan uw vrienden die op de verkeerde plaats wonen, de vrijheid om...

Vrijheid moet nu eenmaal opgeofferd worden op het altaar van het ‘groter’ belang. Wat dat belang dan wel is? Dat wordt natuurlijk bepaald door de machthebbers.

En in Oost-Duitsland Gent hebben we nu eenmaal machthebbers die vinden dat we met z'n allen de klik moeten maken om Anders te gaan leven...