dinsdag, december 09, 2014

Camping of Campus(school)? Een aberratie in het huidige onderwijsdecreet: Leve de nieuwe minister?



Leve de nieuwe minister, leve Hilde Crevits? 

 

Wat voorafging:Camping of Campus(school)? Een aberratie in het huidige onderwijsdecreet (deel 1 en deel 2)

"Liefste kindjes... Hoe graag jullie hier ook naar school gaan en hoe goed deze school ook bij jullie past...toch zullen jullie niet allemaal hier naar het middelbaar mogen gaan...neem maar alvast afscheid van de vriendjes"

Hoera een nieuw samengestelde regering!

Ongeacht uw politieke mening en voorkeur zult u het met mij eens zijn dat de samenstelling van en de machtsverhoudingen in de huidige Vlaamse regering meer hoop bieden op een aanpassing van het ‘inschrijvingsdecreet’ dan die van de vorige.


In het nieuwe regeerakkoord staat één hoopgevend zinnetje (enfin er staan er ongetwijfeld meer in maar dan over andere zaken) ‘Een nieuwe en eenvoudige regeling voor schoolinschrijvingen maximaliseert de keuzevrijheid van de ouders.’

Verder smeden!

Viel er nu nog iets doen? Een plaatsje aan tafel bij de bespreking van de nieuwe regeling zat er natuurlijk niet in, maar het ijzer was duidelijk weer heet. Daarom heb ik in september nog eens gemaild naar NVA en Open VLD, de regeringspartijen die pro waren, met de vraag wat ze nu gingen doen.
Beide partijen antwoordden. Ze verwijzen naar de passage in het regeerakkoord en voegen daar het volgende aan toe:
Diederik Pauwelyn van Open VLD: ‘De opening is er dus om het inschrijvingsdecreet te wijzigen. Het is nu wachten op de beleidsnota van de bevoegde minister, Hilde Crevits, om te zien hoe de minister deze nieuwe regeling concreet wil invullen. Wij zullen uiteraard niet nalaten om ons standpunt hierover kenbaar te maken, maar ik raad u aan om ook uw verhaal bij haar aan te kaarten.’

Koen Daniëls van  NVA: ‘Het is eigen aan regeerakkoorden dat daar grote lijnen in staan en niet uitgewerkte decreten of besluiten.  Kern is wel dat aan het decreet i.v.m. de schoolinschrijvingen zal gesleuteld worden, waarbij de campusvoorrang uiteraard weer ter tafel komt.  Ook de LOP-werking waar we over gesproken hebben, zal tegen het licht worden gehouden. Honderd procent zekerheid is er natuurlijk niet, maar het feit dat dit alles letterlijk  in het regeerakkoord staat, wil toch zeggen dat de regering het inschrijfbeleid niet blauwblauw wil laten.’

Wie niet waagt

De suggestie van de Open VLD is blijven hangen. Een onderhoud met de minister is misschien net wat te ver gegrepen, maar wie niet waagt … Tot nu toe is alles al gelukt. Zelfs de regeringssamenstelling ;-)

Ik heb uiteindelijk een onderhoud gevraagd aan Raf Suys, de kabinetschef die ik nog ken uit mijn studententijd 25 jaar geleden. En we hebben een onderhoud gekregen. Vrijdag 28 november mochten we naar het kabinet van minister Crevits voor een gesprek met Ann Verreth, adjunct-kabinetschef en Elien Werbrouck, raadgever LOP. Onze delegatie bestond uit de directie van het Sint-Barbaracollege (Christophe Brabant en Luc Audenaert), Helene Van Hoorebeke (mijn steun en toeverlaat van de oudervereniging),  directieleden van de school voor buitengewoon onderwijs Sint-Gregorius en mezelf.  Het was een heel aangenaam en open gesprek waarin we ruim de tijd kregen om al onze argumenten uit de doeken te doen. Wat het resultaat wordt, weten we nog niet. Maar mevrouw Verreth zei alvast dat ze had geleerd uit onze bijdragen en dat er voor het nieuwe inschrijfdecreet nog geen zaken vastlagen. Ze konden nog met veel ‘insteken’ rekening houden. Het eigenlijke werk aan het nieuwe decreet begint vanaf januari en zal wel pas over twee schooljaren af zijn. Er kan dus nog gelobbyd worden!

Wat nu?

Ik zie momenteel nog twee mogelijke pistes.
  • alle andere campusscholen contacteren en hen oproepen om te lobbyen
  • eentje waarover ik nog niets zeg...
 Wordt dus vervolgd...

's Avonds nog even een tweet over het aangename gesprek en prompt een 'favoriet' van Crevits.