zondag, maart 16, 2014

Een aberratie in het huidige onderwijsdecreet



Ik heb zopas een mail verstuurd naar alle Vlaamse partijvoorzitters en naar alle leden van de commissie Onderwijs in het Vlaams parlement omdat ik volgend jaar Joschka wil inschrijven in de middelbare afdeling van de school waar hij al school loopt sinds de eerste kleuterklas. Nog niet zolang geleden kregen de kinderen van de basisschool voorrang bij inschrijving. Maar nu hebben de “decreet-schrijvers” hierover anders beslist.
Vandaar mijn mail. Op 25 mei zal mijn stem gaan naar een partij die met deze maatregel komaf wil maken. Hopelijk antwoordt er iemand…

Dit is de tekst: 


"Mijnheer de voorzitter



Graag uw mening en hulp.



Mijn vrouw en ik voelen ons heel erg machteloos over het volgende. Onze oudste zoon (5de leerjaar) dreigt het slachtoffer te worden van maatregelen in het Vlaams onderwijsdecreet die volgens ons nog weinig te maken hebben met onderwijs en heel onbillijk zijn.

Sinds de eerste kleuterklas gaan onze zonen al naar het Sint-Barbaracollege in Gent. Deze school heeft basisonderwijs en middelbaar onderwijs in dezelfde straat.

Het feit dat onze kinderen daar (als ze er goed konden aarden) van de eerste kleuterklas tot het 6de middelbaar terechtkonden, was een heel belangrijk argument in onze schoolkeuze. We gingen er, wat heel verstaanbaar is volgens ons, vanuit dat ze bij hun inschrijving in de middelbare afdeling voorrang zouden krijgen.  Maar blijkbaar is dat nu niet meer mogelijk. Dergelijke voorrang kan enkel bij ‘campusscholen’.  Het Sint-Barbaracollege is de facto een campusschool (zowel qua ligging als organisatie). Maar omdat Gent een stad is en dus in een LOP-werkingsgebied ligt, moet er toelating gevraagd worden aan het LOP om erkend te worden als campusschool. De school heeft die toelating (vorig schooljaar) gevraagd en ze is door het LOP geweigerd. Een weigering die weinig te maken heeft met ‘pedagogische’ argumenten maar alles met concurrentie tussen scholen, afgunst, … U begrijpt dat wij ons niet enkel bekocht, maar ook beknot en heel onheus behandeld voelen. Onze oudste zoon maakt zich nu al zorgen over een eventuele gedwongen verandering van school.



Het lijkt ons enkel billijk dat een kind de mogelijkheid moet hebben om zijn schoolloopbaan in dezelfde school te doorlopen. Een school is een campusschool of is het niet en dat feit zou niet mogen afhangen van een stemming onder concurrenten of van het al dan niet behoren tot een LOP.



Voor de jongste stelt het probleem zich hopelijk niet. Als zijn oudere broer eenmaal ingeschreven is, zou hij voorrang moeten krijgen. Tenzij het LOP er zich tegen dan over moet uitspreken of ze wel broers zijn …



Ik had graag uw standpunt en dat van uw partij hierover gekend. Is uw partij bereid om dit onderdeel van het decreet aan te passen?



We zullen uw standpunt natuurlijk delen met de andere ouders. Als we uw antwoord nog voor 25 mei krijgen, kan dat helpen bij het bepalen van hun kiesgedrag.



Met vriendelijke groeten"