woensdag, november 27, 2013

Weg met de auto! Groene dogma's in Gent.


Vandaag las ik dat er tijdens de avondspits 18.000 auto’s per uur door het stadscentrum rijden. En dat is natuurlijk zeer veel.

Groene schepen Watteeuw legt z’n oor te luister bij verkeersdeskundige Johan De Mol.

“Om de verkeersdruk te verlichten, moeten er in het stadscentrum zoveel mogelijk assen worden doorgeknipt', zegt verkeersdeskundige Johan De Mol van de UGent. ‘Auto’s rijden nu bijvoorbeeld langs de Keizer Karelstraat door de stad om de drukte aan de Dampoort te ontwijken. Knip die straat door en je haalt auto’s die niet in de stad moeten zijn, weg uit het stadscentrum.”

Wie kan dat tegenspreken? Maar dan komt het.

“De verkeersdruk verschuift dan wel naar de stadsring R40. Daar moeten dus ook maatregelen genomen worden. Helaas liggen de oplossingen daar minder voor de hand. Bovendien zijn het gewestwegen, waar Stad Gent minder vat op heeft.”

Ik viel van mijn stoel want ik vrees de groene auto-haters en zie ze al lustig verkeersassen doorknippen. Dat die 18.000 auto’s zich dan bij de duizenden anderen gaan voegen die op de kleine stadsring rijden dat zal hen worst wezen. Het belangrijkste is immers om aan te tonen dat je met de auto nergens komt en hoe kan je dat beter realiseren dan door het organiseren van de files. Ik hoor het al: “U staat stil met uw auto, meneer? Neem dan de fiets of het openbaar vervoer. Dat is zoveel gezonder. “  

De Mol besluit: “Er is een enorme investering in het openbaar vervoer nodig: extra tramlijnen en kleinere, frequentere bussen. Enkel zo kan verkeer gerelateerd aan onderwijs en werknemers van buiten de stad uit het centrum worden geweerd."

Da’s een makkie. Watteeuw kan van zijn collega's in het college van burgemeester en schepenen wat extra miljoenen voor tramlijnen en trams en bussen vragen. Misschien kan TMVW wel sponsoren?

Centrum van Gent slikt tijdens avondspits 18.000 auto’s per uur