dinsdag, november 16, 2010

Joschka kan koprollen!

Onze Joschka is niet de grootste waaghals en koprollen zag hij helemaal niet zitten. Zelfs toen we hem vorig jaar een Wii beloofden in ruil voor een succesvolle koprol ‘plooide’ hij niet. En zie, gisteren kwam hij thuis met groot nieuws. Hij had een koprol gemaakt. Joschka tevreden, turnjuf Eva tevreden (ze sprak me er vandaag met veel enthousiasme over aan) en wij tevreden. En nu rekent hij er op om een Wii te krijgen!
Belofte maakt schuld en dus ben ik aan een vergelijkende studie begonnen tussen de Wii, de Xbox kinect of de Playstation move. Help!

woensdag, november 10, 2010

Un néerlandophone! Au secours!!

En dat is waarom Bart De Wever en zijn NVA succes hebben.
Vorige week had ik informatie nodig van Elantis. Elantis is de nieuwe naam van 'Dexia Kredietmaatschappij' een dochteronderneming van het vroegere Gemeentekrediet. Een degelijke Belgische instelling. Ik heb indertijd mijn hypothecaire lening daar afgesloten en ik had van hen een document nodig. Ik bel naar het telefoonnummer van mijn contactpersoon en krijg iemand aan de lijn die mij aanspreekt met Elantis bonjour, koedendak. Ik antwoord met "goeienamiddag mevrouw" en ik voel onmiddellijk de aarzeling gevolgd door een paniekaanval aan de andere kant van de lijn ('t is ook de andere kant van de taalgrens). Ze mompelt iets onverstaanbaar, laat de hoorn liggen, gaat weg en roept haar collega ter hulp: "Brigitte*, un néerlandophone!!!". Er heerst even stilte aan de andere kant van de lijn tot Brigitte de hoorn opneemt en zegt: "Koedendak meneer, kuunt u Fraens spreken?".
Ik had jammer genoeg mijn document dringend nodig en heb dus maar het gesprek in het Fraens verder gezet. Want ik kan dat!
Kunt u zich dat voorstellen? Waarschijnlijk wel. Maar kunt u zich ook voorstellen dat het omgekeerde scenario zich voordoet. "Mijn excuses, maar kunt u Nederlands spreken?"...
Een Nederlandstalige klant die tot tweederangsburger/klant gedegradeerd wordt. Dit is en blijft de realiteit in dit land. Opsplitsen die boel!
Nu toch enige nuancering.
Elantis heeft z'n hoofdzetel in Luik.
Ik telefoneerde in de week van 1 november. De dienst was dus minder bezet dan anders en de Nederlandstalige collega's waren er niet. De andere dame heeft me goed en snel geholpen en ik had het papier 2 dagen later in de bus.
MAAR toch kan het niet dat je als Vlaamse klant niet kan geholpen worden in je eigen taal. Als ik nu eens geen of niet voldoende Frans ken om mij verstaanbaar te maken? Dan moet ik maar op een andere dag terugbellen?
*Brigitte is een fictieve naam.

zondag, november 07, 2010

Etentje verjaardag Oma Alice

Voor het derde jaar op rij gaan eten voor de verjaardag van mijn moeder. 82 is ze ondertussen. Ik heb heel wat foto's getrokken. Maar Joschka nog meer...
Het eten in restaurant Oase was alweer heel lekker.
Het menu?

Crémant d'Alsace met koude en
warme mondverwennertjes


Samenspel van Sint-Jacobsvrucht, langoustinestaartje en
tongfilet, besprenkeld met saus van walnoot


Jonge wilde eend, vergezeld van z'n herfstgarnituur
en aardappel-courgettegratin


Torentje van Boskoop appel met ijs van kaneel,
Calvadosroom en botercaramel


Koffie met zoete koekjes


Met aangepaste wijnen, water en/of
andere dranken tem de koffie

vrijdag, november 05, 2010

Kapitein Zeppos

We hebben ze in huis gehaald. De dvd-box van het fantastische jeugdfeuilleton “Kapitein Zeppos”. Er zijn drie reeksen gemaakt. De eerste “Belderbos” in 1964 en de volgende (de Eglantier en Tweng) in 1968.
De reeks met de beste begintune ooit!

We hebben er enorm van genoten. Ook en vooral de kindjes. Zeker Joschka. Da’s een echte fan geworden. De eerste reeks is naar hedendaagse normen wel erg traag. Twee en drie zijn een stuk spannender en spelen zich voor een groot stuk in Gent af. Vooral het Begijnhof in Sint-Amandsberg en het historisch centrum zoals het er uit zag in de jaren 60. En vanaf reeks twee had de kapitein een nieuw voer/vaartuig!

Jeugdsentiment.
Alles wat je al lang wilde weten over Kapitein Zeppos staat hier.