dinsdag, oktober 19, 2010

Het is "Ark Royal" en niet "Royal Ark"!

Speciaal eentje voor de nieuwsredactie van de VRT-radio.
Het vliegdekschip dat de Britten uit dienst gaan nemen heet NIET ‘Royal Ark’ maar wel ‘Ark Royal’.
In het radionieuws om 17 en dan nog eens om 18 uur had de journaliste van dienst het over de ‘Royal Ark’. Wellicht liep er iemand op de redactie rond die vond dat Royal Ark correcter Engels was. Een jaartje Germaanse gedaan vroeger?
Wie iets van militaire geschiedenis afweet (wordt geen journalist?) kent de ‘Ark Royal’. Het is namelijk al het vijfde schip met die naam.
In marines met een grote traditie is het de gewoonte dat een naam van een schip niet verdwijnt met het schip zelf.
Enkele voorbeelden.
Britse Navy: HMS Illustrious (5 schepen met die naam), Hermes (9), Furious (5), enz.
Franse marine: Jean Bart (15 schepen), Jeanne Darc (6), Surcouf (5), enz.
US Navy : USS Enterprise (niet die van James T. Kirk, alhoewel dat dit een mooie illustratie van deze traditie is) is het 8ste schip met die naam; USS George Washington (4de schip), enz.
De Belgische marine (soms spottend ‘Farce navale’ genoemd) heeft ook gekozen voor heldhaftige namen. De schepen uit onze vloot hebben voornamelijk bloemennamen: echte flowerpower! Een aantal voorbeelden: de Krokus; de Narcis; de Lobelia; de Primula. De volledige lijst staat op de website van de marine.
Waarom heet het schip niet Royal Ark?
Een woordje uitleg: "Ark Royal was originally built to order. The ship was to be called Ark, which became Ark Raleigh, following the convention at the time where the ship bore the name of its owner. The crown, in the form of Queen Elizabeth I, purchased the ship from Raleigh in January 1587. She was henceforth to be known as Ark Royal."

Nog een uitsmijter. De Britse prinses Anne is ook bekend als de “Princess Royal”. Een titel die vaak aan de oudste koningsdochter wordt gegeven. De ‘on-Engels’ aandoende volgorde van de woorden heeft alles te maken met het imiteren van titulatuur uit het Frans.

Geboortebos

Zondag zijn we met z’n allen een boompje gaan planten in het geboortebos.
In 2009 werden in Gent 3.444 kinderen geboren. Alle ouders van deze Gentse kinderen kregen begin september een persoonlijke uitnodiging om mee te planten aan het geboortebos. Wij kregen er dus ook eentje voor onze Fabian. Bijna 4000 mensen schreven zich in om mee te planten (voortplanten hadden ze al gedaan).
Bij die 4000 natuurlijk niet alleen ouders maar ook familie en vrienden van 1.011 in 2009 geboren baby’s.
Het Geboortebos 2009 ligt in de Gentbrugse Meersen, een grootschalig recreatie- en natuurgebied waar verschillende bossen gepland zijn. Sommige stukken – zoals de geboortebossen – worden aangeplant, andere mogen spontaan verbossen.

Fabian van 16/1/2009 mocht dus een boompje planten. Joschka eigenlijk niet omdat die al wat te oud is natuurlijk. Maar hij mocht toch ook een boompje planten van een vriendelijke meneer van de plantsoendienst!
Er staan nu 2 lijsterbesbomen van onze zonen.


vrijdag, oktober 01, 2010

Volvo for life!

Morgen komt er een nieuwe Volvo in mijn leven! 't Is mijn vijfde. Tijd om er een pagina aan te besteden op onze website.